DEČJA STOMATOLOGIJA

Deca su naši najvažniji pacijenti. Koliko god je važan naš stručan pristup, toliko je važan i psihološki pristup detetu. Mnogo je ljudi koji su u dečjem dobu stekli nesavladiv strah od stomatologa što je rezultiralo bržem propadanju i gubljenju stalnih zuba.

Najvažniji je dobar pristup detetu

Deca se ne rađaju sa strahom od zubara, već ga stiču vremenom. Stoga bi prva poseta stomatologu trebalo da bude lepo i pozitivno iskustvo. Veoma važan je pristup detetu, jer ono osnovno što se kod dece javlja je strah od bola i strah od nepoznatog. Zbog svega ovoga sa decom treba imati mnogo strpljenja, sve im unapred objasniti i izbegavati bilo kakvo neprijatno iznenađenje onim što nije unapred najavljeno.
decija stomatologija

Decu ne smemo lagati jer je gubitak poverenja u stomatologa nešto što se kasnije teško ispravlja. Dakle, ako nešto mora malo da boli, detetu to mora da se najavi. Deca su divni i dobri pacijenti, ali pod uslovom da im se pravilno pristupi.

Svest o održavanju mlečnih zuba

Rana briga o mlečnim zubima je veoma važna jer karijesi kod mlečnih zuba veoma brzo napreduju, dovode do posledica u vidu bolova i otoka što se kod dece teže rešava.

Nezbrinuti karijesi mlečnih zuba mogu da se prenesu na stalne zube, što dovodi do daljih posledica u ranoj mladosti.

Bolje sprečiti nego lečiti

Ovo je osnovni postulat, posebno kod dece. U cilju očuvanja zdravlja zuba, u našoj ordinaciji deci pružamo obuku za pravilno pranje zuba, fluorizaciju zuba i sl. Savetujemo da deca dolaze na kontrolne preglede dva puta godišnje, kako bismo ustanovili makar i minimalne promene. Na taj način će se izbeći eventualni problemi i sprečiti rani gubitak mlečnih zuba kod dece.

Scroll to Top